Aanvraag voorlopig rijbewijs

Omschrijving

Als je slaagt in het theoretisch rijexamen kan je aan jouw scholing beginnen. Een voorlopig rijbewijs biedt je de mogelijkheid om rijervaring op te doen voor je begint aan het praktisch examen.

De regelgeving over het 'leren rijden' biedt heel wat mogelijkheden. Zo kan je voor jezelf het beste traject kiezen. Net daardoor is de regelgeving zeer omvangrijk en complex. Vraag gerust raad aan onze dienst bevolking vooraleer je een definitieve keuze maakt.

 

Types

Voor je voorlopig rijbewijs categorie B kan je kiezen tussen:

  • Model 18
  • Model 36
  • Model 12

 

Aanvragen

Vraag je voorlopig rijbewijs persoonlijk aan bij de dienst Burgerzaken of vraag die online aan via Beldrive. Aanmelden gebeurt dan via eID of itsme.

Vraag je voorlopig rijbewijs hier online aan

Voor de aanvraag van voorlopige rijbewijzen M12 en M36 kunnen de begeleiders zich voorafgaandelijk online registreren voor hun kandidaat-bestuurder. Dit gebeurt via hun eID of via itsme.  In de applicatie zullen zij moeten aangeven voor wie zij begeleider willen zijn en hebben ze de naam, voornaam en het rijksregisternummer van de kandidaat-bestuurder nodig (zoals vermeld op de identiteitskaart).

 

Afhalen

Het voorlopig rijbewijs dient persoonlijk in het gemeentehuis te worden afgehaald. Om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt, is een visuele controle noodzakelijk. 

 

Kost

De betaling van het rijbewijs (25 EUR) gebeurt bij aanvraag of bij afhaling bij de dienst Burgerzaken.