Zwerfvuil in de vuilbak

Wat is zwerfvuil eigenlijk?

Met zwerfvuil bedoelen we klein afval dat we vaak nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat weggooien. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, kranten, tijdschriften,... noem maar op. OK, meestal gaat het om kleine hoeveelheden. Maar die vele kleintjes zorgen er wel voor dat onze straten vuil ogen.

Wie veroorzaakt zwerfvuil?

Zwerfvuil is een bron van heel wat ergernis

Opruimen kost niet alleen een bom geld, het vraagt ook heel wat tijd en de inzet van mensen en middelen. Bovendien is zwerfvuil voor veel burgers een bron van ongenoegen. Mensen vinden het immers onaangenaam om in een vuile straat of vervuild park rond te lopen. Geef toe: het is toch veel leuker wonen in een buurt zonder allerlei rotzooi op de grond!

Wat kunnen we er aan doen?

De overheid en het bedrijfsleven slaan de handen in elkaar. Samen zorgen zij voor een verbeterde afvalinfrastructuur, sancties bij overtredingen, een sensibiliseringscampagne, doelgroepgerichte acties en ondersteuning van lokale projecten. Allemaal initiatieven die elkaar versterken en het probleem op termijn hopelijk kleiner zullen maken. Maar vooral: gooi zelf niets op de grond maar 'indevuilbak' en nergens anders.