Scheldefietsroute

Bewegwijzerde fietsroute van 45,9 km vanuit Avelgem, Spiere-Helkijn, Kortrijk of Zwevegem

Fiets doorheen de glooiende landschappen tussen de Leie en de Schelde en geniet onderweg van enkele prachtige uitzichten bovenop de heuveltoppen. 

De route start ter hoogte van de sporthal van Spiere en leid je naar de Tontekapel in Kooigem. Deze kapel  hangt vol kledingstukken van mensen die ziekten willen afzweren. Je tikt even Kortrijk aan om dan via zalige landelijke wegen Zwevegem te bereiken. Site Transfo in Zwevegem is een voormalige elektriciteitscentrale waar het nu bruist van de activiteit. Hier zoek je het jaagpad langs het Kanaal Bossuit – Kortrijk op en volgt die tot aan het beschermde Sint-Pietersbrugje. Het Guldenspoorpad, een vroegere spoorbedding, brengt je tot in de Avelgemse Scheldemeersen, een prachtig natuurgebied langs de Schelde. Ook hier volg je het verkeersvrije jaagpad stroomopwaarts langs Bossuit en het Oud Zwembad van Spiere. 

De fietsroute kan in PDF of GPX formaat gedownload worden op de website van Visit West-Vlaanderen.

Het traject staat ook aangeduid op de Fietsnetwerkkaart van de Leiestreek. Deze kan aangekocht worden in het gemeentehuis of via de webshop van Visit West-Vlaanderen.

 

Scheldefietsroute