Vormingsmoment voor begeleiders van kandidaat-bestuurders

Gepubliceerd op Woensdag 13 maart 2024

Wat?

Het vormingsmoment:

  • biedt praktische tips om het leren rijden op een veilige en juiste manier te begeleiden;
  • is geen test van de wegcode, maar een informatiemoment van 3 uur dat u ter plaatse bij de rijschool/lesgever of digitaal kunt volgen.

 

Waar?

U volgt het vormingsmoment bij een erkende rijschool of een erkende lesgever. Afhankelijk van wat de lesgever aanbiedt, kan dat ter plaatse bij de rijschool/lesgever of digitaal bij u thuis. De rijscholen zullen via hun website bekendmaken wanneer de inschrijvingen starten.

 

Voor wie is het vormingsmoment verplicht? 

Sinds 1 maart 2024 is het vormingsmoment verplicht voor begeleiders van kandidaat-bestuurders die een 'voorlopig rijbewijs met begeleider' aanvragen. Dit wil zeggen dat je als begeleider het vormingsmoment minstens 5 maanden voor het praktijkexamen van uw kandidaat-bestuurder gevolgd moet hebben. Deze termijn is niet verplicht voor:

  • begeleiders van kandidaat-chauffeurs met een rijbewijs M12 waarvan de startdatum stage voor 01/03/2024 is (datum op de achterkant van het voorlopig rijbewijs); 
     
  • begeleiders van kandidaat-chauffeurs die het voorlopig rijbewijs M18 wisselden naar een voorlopig rijbewijs M36 waarvan de startdatum stage voor 01/03/2024 (datum op de achterkant van het voorlopig rijbewijs).

Voor leerlingen die een voorlopig rijbewijs M18 bezitten is dit niet van toepassing aangezien ze met een bekwaamheidsattest zelf de baan op kunnen.

 

Kostprijs en duur

Het vormingsmoment kost 20 euro en duurt ongeveer 3 uur.

 

10 jaar geldig

Uw deelname aan het vormingsmoment is 10 jaar geldig. Nadat u het vormingsmoment volgde, wordt uw aanwezigheid geregistreerd in de databank van de Vlaamse overheid en krijgt u een begeleidersattest van de rijschool of lesgever. U kan uw deelname ook raadplegen via ‘Mijn Burgerprofiel’.

 

Controle in het examencentrum

Het examencentrum controleert of u het vormingsmoment tijdig gevolgd hebt en of uw deelname nog geldig is. Dat gebeurt op de dag van het praktijkexamen, via de online databank van de Vlaamse overheid.