10 tips voor een beter rendement

Vervang uw oude installatie

Oude stookinstallaties hebben vaak een laag rendement. In vergelijking met een oude stookinstallatie van 15 à 25 jaar oud, hebben de modernste installaties een rendement dat 20 à 25% hoger is. Dit levert gemiddeld een jaarlijkse besparing op van 250 à 300 euro (prijzen januari 2006). Bovendien levert dit bij uw belastingaangifte een éénmalig voordeel op van maximaal 2650 euro (zelfs 3440 voor een installatie op zonne-energie (bedragen voor inkomstenjaar 2008).

Plaats een kamerthermostaat

Door middel van een kamerthermostaat met tijdinstelling en thermostatische kranen op elke radiator kunt u in iedere ruimte een aangepaste temperatuur krijgen (bijvoorbeeld een hogere temperatuur 's ochtends in de badkamer).

Plaats een buitenvoeler

Zodat de temperatuur van de ketel automatisch wordt aangepast aan de weersomstandigheden.

Verlaag de temperatuur 's nachts en als u niet thuis bent

Zet de verwarming een 1/2 uur à 1 uur voor het slapengaan lager. Tegen de tijd dat het frisser aanvoelt, lig jij al onder de wol. Ook als je je huis voor enkele uren verlaat, kan je dit toepassen. De thermostaat eens een graad lager zetten is amper voelbaar in huis, wél op je energiefactuur die zakt met 7%. Overdag volstaat 21°C.

Ontlucht uw radiatoren

Als het onderste deel van uw radiator warm is terwijl het bovenste deel koud blijft, moet de radiator worden ontlucht. Doe dit meerdere keren per jaar, zonder de verwarmingsketel uit te schakelen. Als uw woning uit meerdere verdiepingen bestaat, begin dan bij de radiatoren op de benedenverdieping en ga zo verder naar de hogere verdiepingen.

Schakel de verwarming uit als u verlucht

Een droog huis verwarmen vraagt minder energie. Verlucht daarom je huis elke dag een kwartiertje. Zo wordt het vocht afgevoerd zonder al te veel warmteverlies.

Kies voor een goede natuurlijke ventilatie

De warmte van overdag kan 's nachts worden verdreven door een zacht briesje. Als de woning ramen heeft in twee verschillende gevels, kunnen ze, geopend, voor een verfrissende luchtstroming zorgen... Is dat niet het geval, dan kan u proberen te profiteren van een verticale luchtafvoer (schoorsteeneffect), door de ramen gedeeltelijk te openen in de kamers die afgekoeld moeten worden en in het bovenste deel van het gebouw (dakvenster bijvoorbeeld).

Vermijd elektrische verwarming

Elektriciteit is de meest vervuilende primaire energiebron en kost 2,5 tot 5 keer meer dan gas of stookolie. Centrale verwarming met elektriciteit is dus af te raden. Als u toch niet buiten bijkomende elektrische radiatoren kunt, gebruik ze dan zo weinig mogelijk en alleen zo lang als echt nodig is.

Kies een verwarmingsinstallatie die aangepast is aan de behoefte van de woning

Een te zware installatie heeft geen zin, aangezien die zorgt voor rendementsverlies. De ervaring leert dat de meeste verwarmingsinstallaties nog steeds te zwaar zijn.

Vermijd airconditioning

Een airconditioninginstallatie verbruikt tweemaal meer elektriciteit dan een wasmachine die drie keer per week wordt gebruikt. Uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur stijgt er tot 25 % door! Voor een goede werking moeten trouwens alle vensters gesloten blijven. En als men weet dat onze woningen erg te lijden hebben onder het gebrek aan ventilatie, is dit dus verre van ideaal. Haal dus beter geen airconditioning in huis.