Tijdelijk harder kraanwater

Gepubliceerd op Woensdag 11 januari 2023

Onderhoudswerken in waterproductiecentrum Kooigem

 

In het waterproductiecentrum ‘Kooigem’, waar De Watergroep kraanwater produceert en verdeelt aan 1042 adressen in Spiere-Helkijn, heeft de wateronthardingsinstallatie nood aan structureel onderhoud. Dit onderhoud is noodzakelijk om te blijven voldoen aan belangrijke factoren zoals betrouwbaarheid, beschikbaarheid, veiligheid, onderhoudsgemak en milieu.
 

Om dit structureel onderhoud snel en efficiënt te laten verlopen en de waterkwaliteit gedurende de werken te blijven garanderen, wordt volgens de huidige planning de wateronthardingsinstallatie vanaf midden januari 2023 tot uiterlijk eind juni 2023 uit dienst genomen.


De Watergroep stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het kraanwater. Ook tijdens de onderhoudswerken kan u zoals steeds rekenen op kwaliteitsvol en gezond kraanwater.

 

Wat betekent dit concreet voor de betrokken inwoners?
 

Als het water op uw adres rechtstreeks vanuit het waterproductiecentrum ‘Kooigem’ komt ontvangt u hierover een brief van De Watergroep.

De gemiddelde hardheid van uw kraanwater zal tijdens de onderhoudswerken tijdelijk stijgen van ongeveer 25 Franse graden naar zo’n 35 - 40 Franse graden. U krijgt dus tijdelijk ‘harder’ water geleverd. Die ‘hardheid’ wordt bepaald door de aanwezigheid van 2 stoffen die onontbeerlijk zijn voor onze gezondheid: calcium en magnesium. Voor alle duidelijkheid: hard water is perfect drinkwater. Aangezien het water dat bij u uit de kraan komt tijdelijk een andere samenstelling heeft, is het mogelijk dat je tijdelijk een licht andere smaak ervaart.
 

De Watergroep stelt alles in het werk om dit structureel onderhoud zo snel mogelijk te laten verlopen. Door rekening te houden met volgende tips kunt u ongemak en problemen voorkomen:
 

  • U kunt kalkaanslag vermijden door na het gebruik van warm water onmiddellijk na te spoelen met koud water. 
  • Bij kleine huishoudtoestellen (bijvoorbeeld een waterkoker of koffiezetmachine) kunt u kalkaanslag verwijderen met een azijnoplossing.
  • Voor wasmachines kunt u bij programma's boven 55°C een kalkwerend product aan het wasmiddel toevoegen of een wasmiddel gebruiken dat anti-kalkproduct bevat.
  • Om kalkaanslag in uw boiler te vermijden, raden we aan het water af te stellen tussen
    55°C en 60°C.

     

Heeft u thuis een eigen waterontharder? Dan laat u het toestel best opnieuw afstellen door een erkend installateur. Het is essentieel voor de kwaliteit van jouw kraanwater dat de waterontharder goed afgesteld is en blijft. 

Op de website van De Watergroep vind u steeds de meest recente planning van deze onderhoudswerken terug: www.dewatergroep.be/storingen-en-werken. Eenmaal het einde van de onderhoudswerken in zicht is, brengt De Watergroep u hiervan op de hoogte via brief.

Meer informatie over waterhardheid is terug te vinden op www.dewatergroep.be/waterhardheid. 

Heb je andere vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op via het contactformulier op onze website www.dewatergroep.be/contact of telefonisch via 02 238 96 99.