IMOG: tweewekelijkse ophaling restafval vanaf april

Gepubliceerd op Woensdag 01 maart 2023

Waarom schakelt IMOG over naar een tweewekelijks inzameling van restafval?

 

1. Minder vrachtwagen, minder CO2

Willen we onze leefomgeving aangenaam houden voor onze kinderen en kleinkinderen, dan moeten we overal in Vlaanderen doelstellingen nastreven inzake klimaat en de beperking van CO2. Zo krijgen we zuivere lucht en minder opwarming van onze planeet.

De inzameling van restafval kan hierin haar steentje bijdragen. De huis-aan-huisinzameling van restafval is immers erg arbeidsintensief, milieubelastend en ook duur. Door de frequentie van inzameling te halveren betekent dit minder vrachtwagens op de weg en dus minder uitstoot.

 

2. Meer nadenken, meer sorteren

De ophaalwagens voeren je huisvuilniszak af naar de verbrandingsinstallatie. Die zakken controleren we niet meer, maar bevatten vaak nog waardevolle materialen. Als die meteen in de verbrandingsinstallatie belanden, kunnen we die niet meer als grondstoffen hergebruiken. Daarom wil het beleid ons een duwtje in de rug geven om het sorteren en recycleren van afval gemakkelijker en goedkoper te maken en het restafval te ontmoedigen. Dit kan door restafvalzak duurder te maken en door de inzameling van restafval minder vaak te doen.

 

3. Samen voor een betere leefkwaliteit

In heel wat gemeenten in Vlaanderen gebeurt de afvalophaling al om de 14 dagen. Dit is niet enkel zo in landelijke gebieden maar ook in steden. De hoeveelheid afval in je huisvuilniszak kan je sterk verminderen nu er meer verpakkingen bij pmd mogen. Het gaat niet alleen meer om plastic, metaal en drankkartons. Ook onder meer folies, koffiecapsules, yoghurtpotjes en chipszakken mogen erin.

Als we dit afval via de pmd-zak inzamelen, kunnen we het een tweede leven geven als secundaire grondstof. Sorteren is dus heel belangrijk. Bovendien kost een pmd-zak minder dan een restafvalzak, waarmee we het sorteren willen stimuleren. We merken ook dat er meer en meer pmd-zakken aangeboden worden bij de ophalingen en dat er minder restafvalzakken op de stoep staan.

 

Wil je extra tips om je restafvalzak minder vol te krijgen? Surf naar ons platform www.30procentminder.be en maak een profiel aan. Je vindt er een schat aan ideeën. Jouw inspanning is niet voor niets, want je kan punten verdienen met elke kleine actie die je onderneemt. Zo maak je ook kans op een elektrische fiets ter waarde van 2.500 euro.